Urządzenie do oznaczania liczby opadania pozwala na określanie liczby opadania czyli aktywności
enzymatycznej alfa amylazy decydującej o jakości zboża i mąki, szczególnie żytniej i pszennej.
Wyposażone jest w programator aktualnych danych i odczyt programu w języku polskim, niemieckim, angielskim,
czeskim, rosyjskim.
Zasada oznaczania polega na skleikowaniu wodnej zawiesiny mąki w probówce reakcyjnej umieszczonej we wrzącej łaźni
wodnej i pomiarze stopnia upłynnienia kleiku pod wpływem – amylazy. Liczba opadania zbóż i przetworów jest miernikiem
aktywności enzymu alfa-amylazy, która w ziarnach prawidłowo dojrzałych i zebranych w suchych warunkach występuje w
niewielkich ilościach. W warunkach podwyższonej wilgotności zbóż powyżej 15%, szczególnie przy zbiorach w
niesprzyjających warunkach atmosferycznych, występuje uaktywnienie alfa amylazy powodującej groźne w skutkach
uszkodzenie skrobi. Ciasto z takich mąk nabiera niekorzystnych właściwości fizykochemicznych, nie gwarantujących
otrzymania dobrego pieczywa. Stąd też znajomość stopnia uszkodzenia zbóż i ich przetworów pozwala na inną
kwalifikację i przeznaczenie zbóż np.
• na cele paszowe
• możliwość sporządzenie mieszanek, tj. zbóż uszkodzonych z nieuszkodzonymi przez alfa amylazę
• opracowanie indywidualnych procesów technologicznych z dodatkiem „polepszaczy”, by uniknąć nieoczekiwanych strat
Rozwiązanie chronione patentem. Dostosowane do wymogów międzynarodowych wg normy AACC/No. 56-81B, ICC/No. 107/1, ISO/DIS 3093.
Zalety
• Kompaktowy design
• Niski koszt badania
• Powtarzalny
• Łatwy w obsłudze
• Bezpieczny
• Możliwość podłączenia drukarki przez port RS232

BADANIE CAŁEGO ZIARNA – OKREŚLANIE GĘSTOŚCI NASYPOWEJ Agroscan Standard to najdokładniejsze...
Więcej
Grain Cleaner NE to w pełni automatyczne urządzenie służące do oddzielania zanieczyszczeń od...
Więcej
ANALIZATOR NIR NA CAŁE ZIARNO ORAZ NASIONA OLEISTE badanie całego ziarna oraz nasion...
Więcej
Badanie całego ziarna Analizator pełnego ziarna Agro Scan X jest analizatorem...
Więcej